Time-to-market: KPI #1 för finansiella innovationer?

Time to market, eller snabbhet har blivit en allt viktigare faktor för leasing-, utlånings- och factoringtjänster. Vad menar vi med det? Företagsfinansiärer jobbar snabbare än någonsin för att förnya och optimera sin digitala kundresa och få den till en nivå som är anpassad efter den nuvarande marknaden. Och det är bra eftersom vi fortfarande stöter på exempel som – för att uttrycka oss diplomatisk – har förbättringspotential.

Inledningsvis är innovation med ett äldre IT-system svårt, det vet vi av erfarenhet. Att försöka uppgradera ett gammalt system med de senaste funktionerna är nästan alltid en komplicerad process som tar lång tid. Tid som de flesta företag inte har till övers. Deras kunder förväntar sig att få tillgång till personlig information och göra allt de behöver online. En ny funktion “time to market” är i allt högre grad KPI NUMMER ETT för styrning av innovationsprojekt.

Med detta i åtanke, hur påskyndar du den innovationsprocessen? Det är vad den här bloggen handlar om. Men även så har vi några viktiga tips som vi vill dela med oss av.

Fail fast, but learn faster

Sättet att få en snabbare time to market

Detta ofta citerade koncept från Gary Burnison, VD för Korn Ferry, är viktigt för att få snabb time to market. Det bästa sättet att påskynda en innovationsprocess är att lägga mycket tid i början för att definiera förväntningarna i detalj och att fastställa de kriterier som ska uppfyllas för att projektet ska anses vara en framgång. Sedan bör du släppa loss ditt team för att utveckla bästa möjliga lösning så snabbt som möjligt, hellre än att arbeta enligt en fast plan. Steg-för-steg-planer är alldeles för lätta att följa utan eftertanke och kan ta lång tid. Om det någon gång under projektet står klart att det inte kommer lyckas – stanna upp, avsluta – och prova något annat.

Agil utveckling

Äldre system består vanligtvis av egna eller skräddarsydda mjukvarulösningar och kundprocesser som manuellt stöds med kalkylblad I Excel. Innovation i denna typ av IT-landskap tar oftast mycket tid och även små förändringar kan betyda stora investeringar. Uppdateringar och riskabla uppgraderingar kan skjutas upp och bli enorma när de äntligen sker.

Agil utveckling ställer detta på ända. Istället för att vänta på stora uppdateringar släpps kontinuerligt, i mindre delar, fungerande programvara. Agila processer är mycket enklare och gör det möjligt att snabbt implementera nya funktioner.

Det viktigaste målet med agil utveckling är att förkorta varje steg i kundresan, oavsett hur litet det än må vara. Det är det som gör dina kunder glada. De har inte tålamod för långsamma och komplicerade tjänster.

Mer möjligheter via öppna API:er

Innan det fanns API:er kommunicerade system med varandra via FTP, webbtjänster och filer. Dessa fungerar oftast bra – tills det blir en förändring i ett av systemen. Att få olika system att kommunicera med varandra igen kan bli väldigt dyrt, väldigt snabbt.

Att underhållet är mycket billigare är en avgörande fördel med att använda API:er. Man kan bygga de både inuti och utanför ett system för att hjälpa det kommunicera med andra system. Flexibilitet och samarbete är nycklarna.

Kommunikation via öppna API:er gör att varje system kan vara expert inom sitt område. Genom att koppla ihop systemen blir resultatet oftast mycket bättre än att försöka skaffa erforderlig kunskap och expertis för att bygga en applikation helt på egen hand. Den gemensamma flexibiliteten hos öppna API:er gör att vi kan använda moderna system med bra kvalitet som utvecklats av de bästa tillgängliga experterna inom varje område.

Att använda öppna API:er förbättrar time to market samt underlättar kommunikation mellan system, förenklar integrationer och sparar pengar.

Gör en roadmap på lång och kort sikt   

Standardiserade system använder roadmaps för att hålla reda på vilka nya funktioner som kommer och när. Detta hjälper organisationen att fortsätta utvecklas och säkerställer att de alltid är beredda för framtiden.

Modern SaaS teknologi tar bort trösklar  

Factoringbolag som använder modern SaaS-teknik istället för besvärliga äldre IT-system har en stor fördel när det gäller innovation. Digitala kundprocesser erbjuder ett mycket mer effektivt, flexibelt och intuitivt sätt att arbeta.

Från en teknisk synvinkel erbjuder SaaS och de öppna API:er som det använder, mycket mer flexibilitet för att ändra ditt tjänsteerbjudande och för att lägga till eller ersätta externa system och tjänster. Med öppna API:er är det till exempel relativt enkelt att växla mellan leverantörer av kredittjänster. Att onboarda kunder som använder olika bokföringssystem är också mycket enklare eftersom inga separata kopplingar behöver byggas först.

Läs mer om factoring och att modernisera genom molnet här

Och slutligen vill vi ta upp de ekonomiska hinder som ofta följer med underhåll och uppdatering av äldre system. Det innebär för er färre initiala kostnader att installera en SaaS-lösning. Dock hur stora dessa kostnader blir beror på den komplexitet och funktionalitet som ni efterfrågar. Dessa kostnader kompenseras oftast av att man inte längre behöver investera i hårdvaru- och mjukvaruutveckling. Dessutom betyder SaaS vanligtvis att man arbetar i system som kontinuerligt uppdateras med den senaste tekniken.

Vill du ha en lösning som kan förbättra er time to market?

Aptic har två olika factoringsystem, varav en är SaaS. Vår digitala lösning för modern factoring i molnet, Cloudware, är ett helt nytt system som är snabbt, flexibelt och intuitivt. Du kan vanligtvis implementera detta system med en relativt liten initial investering. Ännu mer är att denna implementation tar endast 1-2 månader (beroende på komplexitet). ARC är en utökad plattform med lösningar för fakturahantering, utlåning, leasing, factoring och inkasso. ARC-plattformen erbjuder också lösningar för e-handel och POS-betalningar.

Vill du ha mer information om alla funktioner som finns tillgängliga i Cloudware? Du kan ladda ner vårt whitepaper här. För mer information om ARC-plattformen, kontakta oss!

Patrik Steen Aptic
Patrik Steen
Director Strategic Sales