Bättre kredithantering? Vi ger dig de fyra stegen

Covid-19-pandemin har ökat efterfrågan på proaktiv kredithantering. För att förhindra risken att den genomsnittliga kredittiden (DSO) och antalet uteblivna betalningar ökar krävs snabbare åtgärder, detaljerad dataanalys och en kombination av digitala verktyg och mänskligt omdöme. I detta blogginlägg vi identifierat de fyra största kredithanteringsutmaningarna vi står inför idag och förklarar också hur du kan hantera dem.

Kredithantering utmaning 1: Risk- och kreditbedömningar ger inte längre någon bra vägledning

Under 2020 minskade antalet non-performing loans (NPL) och antalet konkurser kraftigt. 2020 var dock, som bekant, inte ett vanligt år. Europeiska kommissionen har beräknat och simulerat att utan statligt stöd och nya lån, skulle 23% av företagen inom EU haft likviditetsproblem i slutet av 2020. Detta inkluderar självklart många företag som hade god kreditvärdighet innan Coronakrisen slog till, vilket innebär att deras kreditvärdighet kommer vara högst osäker när stödåtgärderna upphör. Med andra ord ger kreditbedömningar baserade på historiska data inte längre någon tillförlitlig vägledning.

Lösningen:

Ta kontakt med dina kunder proaktivt. Det är viktigt att ha dialog med dina gäldenärer och skapa en god relation byggd på förtroende – en relation som uppmuntrar dem att tala öppet om sin nuvarande likviditetssituation. Använd ett flexibelt affärssystem som du kan skräddarsy efter företagets behov och som exempelvis ger dig notifieringar i rätt tid. Vi rekommenderar till exempel att du använder automatiska påminnelseflöden. Integrera även ditt system med er kreditupplysningsleverantör och kombinera det med egna erfarenheter och metoder.

 
Kredithantering utmaning 2: Coronaviruset har påverkat företagen på olika sätt. Kundsegmenteringen är därför inte längre självklar.

Coronakrisen innebar förändring för väldigt många företag. Vissa branscher upplevde en oväntad uppgång i försäljningen, medan andra fortfarande får arbeta hårt för att återhämta sig. Men även inom varje bransch finns det vinnare och förlorare. Jämför till exempel digitaliserade webbutiker med fysiska butiker som hade väldigt låga försäljningsnivåer när det var som värst.

Lösningen:

En detaljerad analys krävs. Kontrollera om din nuvarande segmentering fortfarande motsvarar verkligheten och justera den vid behov. Skapa en skräddarsydd och användarvänlig kundresa för betalnings- och kredithantering för både B2B och B2C.

Download whitepaper
Kredithantering utmaning 3: Uteblivna betalningar skapar likviditetsproblem

För långa betalningsvillkor orsakar ofta kassaflödeproblem. Detta är särskilt tydligt för företag med snabb tillväxt som fokuserar på att skala upp och investera.

Lösningen:

Factoring erbjuder den perfekta lösningen i denna situation. Du får bättre likviditet snabbare och du behöver inte längre oroa dig för kredithantering.

 
Kredithantering utmaning 4: Dagens faktureringsprocesser kräver mer tid, ansträngning och resurser än tidigare.

Hanteringen och uppföljningen av faktureringsprocessen kräver mer av en organisation på grund av det förändrade gäldenärslandskapet.

Lösningen:

En plattform som effektiviserar hela faktureringsprocessen ger dina anställda mer tid att fokusera på sina kärnuppgifter. Helst går detta hand i hand med en individualiserad kundstrategi.

Aptics lösning för reskontrahantering gör det möjligt att samordna dina processer in i minsta detalj. Det kombinerar effektivitet med flexibilitet och en personlig och konsekvent kundupplevelse.

 


Vill du få mer insikter runt kredithantering och dess utveckling? Ladda ner vårt senaste whitepaper om kreditexpansion och kredithantering här nedan. Du är alltid välkommen att
kontakta oss om du har några andra frågor angående ämnen som factoringsystem, time to market (TTM), inkassosystem, e-handel, open banking, leasingsystem, etc.  

Kontakta mig för att få veta mer om Aptics innovativa lösningar för inkasso, factoring, e-handelsbetalningar, reskontrahantering och leasing!