Factoring: modernisera genom molnet

Att bedriva factoring på ett nytt sätt ger många fördelar jämfört med de besvärliga processerna som är baserade på äldre statiska IT-system. Ett sätt är att modernisera genom molnet. Dagens användare vill snabbt och enkelt kunna onboarda klienter och fakturor när som helst, var som helst och från vilken enhet som helst. De förväntar sig också enkel integration med andra onlineverktyg och tjänster, t.ex. kreditkontroller. Och vad sägs om att hantera fordringar i realtid, utan att behöva vänta på nattliga batchkörningar? Det är modern factoring!

 

Varför flexibilitet är den viktigaste innovationen inom factoring

Den viktigaste utmaningen för finansbolag idag är hur man påskyndar digitaliseringen av verksamheten. Trycket från klientsidan är också högt. Detta beror på att de i allt högre grad förväntar sig att kundresan ska vara bekväm och digital. Kunderna har vant sig vid att ta hand om affärer när det passar dem bäst och genom kanaler som är enklast och som de är vana vid att använda.

Många factoringbolag hindras fortfarande av krångliga factoringsystem som består av hårdvara och programvara som de äger och underhåller själva. Dessa system är ofta äldre och har blivit alltmer komplexa med åren, vilket gör dem svåra och dyra att underhålla. Att hålla ett egenbyggt system tillräckligt flexibelt för att enkelt lägga till nya funktioner och funktioner innebär också mycket jobb. Organisationer outsourcar ibland IT offshore, men det gör vanligtvis inte systemen mer flexibla.

Samtidigt förändras branschen för finansiella tjänster i en hög hastighet. Factoringsystem måste vara tillräckligt flexibla för att möjliggöra snabba ändringar. Detta är ett måste för att kunna möta de ständigt föränderliga behoven och de digitala förväntningarna hos dagens kunder.

Att modernisera genom molnet, via en SaaS-molnlösning kan, för många företag vara det perfekta alternativet. Detta tillåter möjligheten att öka flexibiliteten och effektiviteten inom organisationen. Molntjänster gör det möjligt för företag att använda en mängd olika enheter för att hjälpa sina kunder i realtid. SaaS-tjänster uppdateras kontinuerligt, vilket gör att klienterna slipper att hantera besvärliga och begränsande äldre system.

We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them

-Albert Einstein

Modern factoring är snabb, mobil och uppkopplad

Vårt ständigt uppkopplade samhälle förväntar sig snabba digitala lösningar – för allt. Den förväntningen gäller också factoring. I detta nu digitaliseras därför factoringtjänster för att blir mer automatiserade och för att operativa processer ska ha fullt digitalt stöd.

Att skriva ner information efter ett försäljningssamtal för att senare hantera när du kommer tillbaka till kontoret är inte ett särskilt effektivt sätt att arbeta i dagens digitala värld. Kunderna vill komma igång omedelbart så att de kan skicka in fakturor så snabbt som möjligt till factoringbolaget. När systemet kan göra onboardingen snabb och enkel – och från nästan vilken enhet som helst – får klienterna den hastighet de förväntar sig.

För att kunna modernisera genom molnet krävs bland annat att systemet har möjlighet att kommunicera via öppna APIer. Möjligheten att kunna ansluta andra system är en viktig faktor att tänka på när du väljer en molntjänst. Det betyder att du relativt enkelt kan integrera andra verktyg och system som exempelvis CRM och kreditinformation i factoringsystemet. Dessa integrationer gör att du kan onboarda klienten snabbt och att fakturor kan laddas upp i systemet direkt, istället för att kräva manuell datainmatning.

Fler fördelar med att modernisera genom molnet

Att sänka driftskostnaderna för att vara konkurrenskraftigt är avgörande för många företag. Ett sätt att göra detta är genom att drastiskt minska tiden det tar att hantera ärenden. En stor fördel med att alltid vara online är möjligheten att bearbeta data i realtid istället för att behöva vänta på (nattliga) batchkörningar. Hantering av fordringar sker i realtid, allt från hantering av betalningar till att skicka påminnelser.

Molnlösningar gör factoring till ett intressant alternativ för företag med oförutsägbara volymer. En molntjänst av hög kvalitet kan kontinuerligt övervaka volymer och systemhastighet. På så vis kan kapaciteten snabbt och enkelt skalas upp eller ner utan störningar. Den typen av flexibilitet är nästan omöjlig att skapa i ett statiskt IT-system.

Med en mer avancerad plattform finns det också oändliga möjligheter för nya applikationer som använder den senaste tekniken. Maskininlärning för scoring i kredithanteringsprocessen är bara ett exempel på användningsområde.

Sist, men absolut inte minst är det faktum att dessa typer av plattformar oftast använder de mest avancerade säkerhetslösningarna och uppdaterar dem dessutom kontinuerligt. Företag som erbjuder SaaS är väl medvetna om alla potentiella cybersäkerhetsrisker. Därför tillhandahåller de ofta den mest robusta programvaran som finns för att skydda sina kunder. På Aptic använder vi till exempel Microsoft Azure för vår fintech-plattform. Detta säkerställer att våra kunder alltid är skyddade med den senaste cybersäkerheten utan att behöva spendera tid och pengar på det själva.

Modern factoring skapar nya möjligheter

När vi kikar framåt I tiden öppnar toppmoderna plattformar möjligheter för att utveckla nya typer av tjänster, såsom reverse factoring, supply chain financing och utlåning med eller utan säkerhet. För det moderna factoringbolaget kan det, i en helt digitaliserad verksamhet också uppstå flera möjligheter att tillämpa den senaste tekniken, såsom maskininlärning för kreditriskbedömning, till exempel.

Den goda nyheten är att Aptic erbjuder företag möjlighet att komma igång med ett helt nytt factoringsystem som är snabbt, flexibelt och intuitivt på bara 1-2 månader och med en relativt liten investering förutsatt att de inte har något behov av komplexa, skräddarsydda lösningar. Vill du veta mer om Aptics lösning för modern factoring, Cloudware, som är speciellt utformad för att möta behoven hos den verkligt digitala online-communityn? Du hittar den imponerande listan över funktioner som finns I Cloudware i vårt whitepaper https://www.aptic.net/factoring/

Behöver du istället ett system som är lika agilt men som kan hantera skräddarsydda finanstjänster? Aptic har en lösning för det – också! Kontakta oss för mer info.