De 8 belangrijkste overwegingen als je nieuwe software voor financiële dienstverlening zoekt

Het kiezen van een administratief systeem voor je factoring-, incasso- of kredietverleningsbedrijf vergt een belangrijke beslissing. Het is moeilijk om je weg te vinden in het oerwoud van leveranciers en oplossingen die verschillende mogelijkheden, kenmerken en functionaliteiten bieden. De doorslaggevende factor moet echter altijd zijn of ze echt aan de behoeften van je bedrijf kunnen voldoen. Vereenvoudigen ze je bedrijfsprocessen? Kunnen ze nog steeds aan je behoeften voldoen als je in de toekomst optimaliseert, om nog te zwijgen over de steeds veranderende regelgeving in de financiële sector?   

Ongeacht welke oplossing het beste bij je past en wat je toekomstplannen zijn, zijn er een aantal specifieke overwegingen die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken. Graag neem ik de vragen met je door die wij adviseren te stellen aan een potentiële fintech softwareleverancier.

1. Heeft de leverancier verstand van de branche?

Je partner moet je branche kennen. Hij moet over een grondige kennis beschikken van de specifieke uitdagingen binnen je markt en bij voorkeur goede referenties hebben van andere bedrijven in de bedrijfstak. Voor je zakelijke behoeften kan het een groot voordeel zijn om samen te werken met een leverancier die kan inspelen op marktwijzigingen en die proactief nieuwe functionaliteiten kan creëren als dat nodig is.

2. Is het systeem toekomstbestendig?

Een gezond systeem gaat vele jaren mee. Zorg ervoor dat het systeem kan worden opgeschaald naarmate je bedrijf groeit en dat de leverancier ook kan fungeren als klankbord en tijdens het proces ondersteuning kan bieden.

3. Is het gemakkelijk te koppelen aan andere systemen en diensten?

Het platform moet gemakkelijk te integreren of te verbinden zijn met de andere systemen en diensten die je regelmatig gebruikt, zoals kredietinformatie, diensten voor input en output, enz. De integratie van de beste systemen op de markt met jouw administratieve platform creëert een ongelooflijk krachtige tool voor je bedrijfsvoering.

4. Is de oplossing aanpasbaar aan individuele behoeften?

Elk bedrijf is anders en heeft andere behoeften, zelfs binnen dezelfde branche. Om je bedrijf in een competitieve omgeving te onderscheiden, is het belangrijk dat je je aanbod kunt afstemmen op de behoeften van je klant aan de hand van individuele parameters. Bovendien kan het zijn dat de diverse gebruikers toegang nodig hebben tot verschillende soorten informatie. Het is dan ook belangrijk ervoor te zorgen dat het systeem kan worden aangepast aan de business en niet andersom.

hands pointing and typing on a laptop
5. Hoe snel en gemakkelijk is de onboarding?

Het moet voor je organisatie snel en gemakkelijk zijn om aan de slag te gaan, maar vooral ook voor nieuwe klanten. Klanten moeten gemakkelijk kunnen verbinden met je platform om hun facturen direct te kunnen versturen, idealiter al op de dag dat de overeenkomst wordt ondertekend, zodat ze niet hoeven te wachten!

6. Hoe snel krijg je toegang tot nieuwe functionaliteit?

In de huidige snel veranderende wereld is time-to-market, de tijd die nodig is om een product op de markt te brengen, een kritieke factor. Het is essentieel om nieuwe functionaliteit zo snel mogelijk in het systeem te implementeren. Updates moeten regelmatig, voortdurend en in hapklare brokken worden uitgebracht om het proces te verkorten. Je moet altijd weten wanneer je nieuwe functies kunt verwachten om deze toe te voegen aan het platform. Lees mijn vorige blog (link naar blog post) om meer te weten over mijn visie op time-to-marketoplossingen.

7. Werkt het systeem internationaal?

Heb je internationale uitbreidingsplannen? Zorg ervoor dat je een leverancier kiest die veel ervaring heeft met markten in verschillende landen. Zorg er ook voor dat je partner je kan helpen met de verscheidenheid aan uitdagingen en kansen die gepaard gaan met het exporteren van je diensten.

8. Is er goed functionerende ondersteuning beschikbaar?

Elke leverancier die je kiest moet beschikken over zeer competent en deskundig personeel waar je terecht kunt voor ondersteuning, advies, opleiding en ontwikkeling.

 

Het vinden van de juiste leverancier kan een lang en moeizaam proces zijn, maar het stellen van de juiste vragen kan een groot verschil maken bij het verkorten van dit proces en, hopelijk, zorgen voor een ideaal resultaat. De juiste keuzes maken en het beste digitale platform voor je bedrijf kiezen is een uitstekende manier om nieuwe en innovatieve mogelijkheden te creëren voor het bedienen van je klanten en het is een belangrijke volgende stap in je bedrijfsontwikkeling.

 

Wil je meer weten over wat de platforms van Aptic voor je bedrijf kunnen betekenen? Aarzel dan niet om mij bovenstaande vragen te stellen! Neem contact met mij op via LinkedIn of rick.terra@aptic.net

Download hier onze whitepaper als je meer wilt lezen over Cloudware Factoring.