Factoring via de cloud

De nieuwe manier van factoring kent veel voordelen ten opzichte van de statische aanpak gebaseerd op logge legacy IT-systemen uit het verleden. Je wilt altijd, overal en op elk device cliënten en facturen snel en makkelijk kunnen onboarden. En het systeem integreren met andere online tools en diensten van bijvoorbeeld kredietbeoordelaars. Wat dacht je van actief debiteurenbeheer zonder te hoeven wachten op batches? Dát is modern factoring!

Waarom flexibiliteit dé innovatie is in factoring

De belangrijkste uitdaging waar financiële dienstverleners voor staan is het verhogen van het tempo van de digitalisering van hun bedrijfsvoering. Zowel aan klantzijde is die druk hoog, want een moderne dienstverlener komt er niet langer mee weg dat grote delen van de customer journey niet zijn gedigitaliseerd. Eindklanten zijn gewend zaken te doen op momenten dat het hun uitkomt en via het kanaal dat hen daarbij het beste past. In toenemende mate is dat het digitale kanaal.

Veel factoringbedrijven hebben last van beperkingen door logge legacy factoringssystemen die draaien op eigen hardware en gebaseerd op zelf-ontwikkelde software. Door ouderdom en/of complexiteit zijn die lastig te onderhouden, laat staan flexibel uit te breiden met nieuwe functionaliteiten. Soms wordt het onderhoud en beheer uitbesteed aan een externe offshore partij, maar ook dat maakt het systeem er in veel gevallen niet flexibeler op.

Tegelijkertijd verandert de wereld van de financiële dienstverlening razendsnel. Factoringssystemen moeten flexibel kunnen worden aangepast om aan de veranderende behoeften en de digitale verwachtingen van cliënten te kunnen blijven voldoen. Een moderne SaaS-oplossing uit de cloud kan voor veel bedrijven die flexibele en efficiënte oplossing zijn. Het biedt de mogelijkheid om met verschillende devices in real-time klanten te bedienen. De software is altijd up-to-date waardoor je verlost wordt van de beperkingen en rompslomp van een log legacy systeem.

We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them

-Albert Einstein
Modern factoring is snel, mobiel én connected

Een maatschappij die altijd online is verwacht snelle, digitale oplossingen overal. Ook factoring wordt steeds meer digitaal bijvoorbeeld door aan de operationele fulfilment kant processen te automatiseren en volledig digitaal te ondersteunen.

Gegevens noteren tijdens een salesgesprek en pas verwerken als je weer op kantoor bent past niet meer in deze digitale wereld. Cliënten willen het liefst meteen kunnen beginnen zodat ze zo snel mogelijk hun customers kunnen gaan factureren onder het nieuwe factoringproces. Met een systeem dat deze onboarding makkelijk en snel kan opstarten, via bijna elk device, hoeven ze niet meer lang te wachten.

Daarvoor is een goede API-connectiviteit een belangrijke factor in het kiezen van een cloudoplossing. Andere online tools en systemen voor bijvoorbeeld CRM en kredietbeoordeling kunnen dan relatief eenvoudig worden geïntegreerd in het factoringsysteem. De online beschikbaarheid maakt ook het onboarden op locatie dan mogelijk. Met gebruik van OCR- technieken kunnen facturen in bijvoorbeeld pdf-formaat zonder data entry direct worden ingevoerd in het systeem.

Meer voordelen in de cloud

Lagere operationele kosten om concurrerend te blijven zijn van groot belang bijvoorbeeld door de doorlooptijden van ‘case handling’ drastisch in te korten. Een groot pluspunt van het altijd online zijn is de mogelijkheid om in real-time data te kunnen verwerken. Er hoeft dus niet meer op batches te worden gewacht. Het debiteurenbeheer kan dan ook in real-time, van het verwerken van ontvangen factuurbedragen tot het versturen van betalingsherinneringen.

Een cloudoplossing maakt factoring ook voor bedrijven met onvoorspelbare volumes tot een interessante optie. Bij een goede cloud-service kunnen volumes en snelheid continu worden gemonitord en de capaciteit extra op- en afgeschaald waar nodig en zonder onderbreking. Die flexibiliteit is bijna niet te realiseren in een statisch systeem.

Bij een geavanceerd platform ontstaan er ook doorlopend kansen voor het toepassen van moderne technologie. Denk aan machine learning in het creditmanagementproces voor credit scoring.

En last but tegenwoordig zeker ‘not least’ is het gebruikmaken bij dergelijke platformen van state-of-the-art beveiligingsoplossingen, die continu worden geüpdatet. De organisaties die SaaS aanbieden zijn over het algemeen uitermate bewust van alle mogelijke beveiligingsrisico’s en zetten daarom de modernste beveiligingssoftware in om hun klanten te beschermen. Zo maken we bij Aptic voor ons fintech-platform bijvoorbeeld gebruik van Microsoft Azure dat in de extra beveiligde Microsoft cloud draait. Daarmee beschikken onze klanten altijd over de meest recente beveiliging zonder dat ze daar zelf tijd en geld aan moeten besteden.

Innovatie uit de cloud

Met de basis op orde in digitale zin ontstaan er voor factoringbedrijven mogelijkheden voor nieuwe vormen van dienstverlening, ketensamenwerking met meerdere fundingpartners. En doordat het proces van onboarding, authenticatie, credit scoring en case handling in hoge mate is geautomatiseerd wordt het mogelijk om ook kleinere bedrijven efficiënt te bedienen en zo de addressable market te vergroten. Hiermee wordt extra groei mogelijk.

Modern Factoring

Als we echt naar de toekomst kijken dan bieden state-of-art platforms mogelijkheden om nieuwe vormen van dienstverlening te ontwikkelen, zoals reverse factoring, supply chain financing, zakelijke leningen met en zonder collateral. In een volledig gedigitaliseerde operatie ontstaan voor moderne factoringbedrijven doorlopend kansen voor het toepassen van nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld machine learning voor credit risk scoring.

 

Het goeie nieuws is dat bij Aptic, bedrijven die geen bijzondere maatwerkoplossingen nodig hebben met een relatief kleine investering binnen één of twee maanden al kunnen starten met een compleet nieuw systeem, dat wél snel, flexibel en intuïtief werkt. Wil je informatie over Aptic’s oplossing voor modern factoring, Cloudware, die specifiek ontwikkeld is voor de echte digital online community?

In onze whitepaper https://www.aptic.net/factoring/  lees je meer over de uitgebreide functionaliteit.

Heb je een net zo agile systeem nodig voor financiële dienstverlening op maat? Daar heeft Aptic ook een oplossing voor. Neem gerust contact met mij op voor meer info.